Alberto Gamón

RO/ Clubul Ilustratorilor a avut ocazia să-l cunoască personal pe Alberto Gamón prin atelierul susținut de acesta la Institutul Cervantes, în perioada 3-6 februarie 2014, la București. Am întâlnit – pe lângă un artist ilustrator excepțional – un pedagog excepțional. El reușește să ne pună întrebări prin care meseria și arta ilustrației devine palpabilă, inteligibilă, asimilabilă. La fel, ilustrațiile lui sunt metafore, jocuri de cuvinte, poezii ori cântece transpuse în linii și culori ”măsurabile”. Prinde nori și îi adună în coș.
Legat de atelierul nostru care este dedicat desenului/ picturii cu plante, este foarte relevant un desen care se poate citi în mai multe feluri. Este vorba de un copac plin de personaje din povești. Interpretarea noastră actuală este: plantele, fructele, legumele din jurul nostru ascund povești – trebuie numai să ne așezăm sub ele, între ele și să le ascultăm.
Îl vom prezenta cu același text publicat la atelierul respectiv de Centrul Cervantes București:
Alberto Gamón (1974, Alcañiz, Teruel) – Începând cu 1995 se dedică ilustrației în diferite domenii. În publicitate, a lucrat la campanii pentru diverse companii, între care amintim afișele pentru campania “Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii” (pentru Rețeaua de Biblioteci din Zaragoza) sau o colecție de cărți poștale pentru Centrul de Istorie al aceluiași oraș. A lucrat, de asemenea, în presa scrisă, realizând ilustrații pentru articolele de opinie ale Periódico de Aragón (Grupul Z). A făcut și designul cotoarelor de informație biblioteconomică pentru cărțile din Cubit, prima bibliotecă pentru tineri din Spania, ridicată de Fundația Bertelsmann.
În zona ilustrației de carte pentru copii a făcut ilustrația mai multor volumelor printre care “OPERACIÓN J” de Daniel Nesquens (Ed. Diálogo, Valencia 2003), pentru care a obținut mențiune specială pentru cel mai bun album ilustrat ( Alicante, 2001) și un Accésit la Concursul INJUVE (Institutul pentru Tineret, 2003). Recent, împreună cu alți autori, a demarat un proiect de auto-editare la editura denumita Ediciones sin Pretensiones (Ediții fără pretenții). În ultimii ani a lucrat și ilustrație de copertă de carte de proză la editurile Nordica Libros și Contraseña. Lucrările sale au fost selectate în diverse expoziții de grup precum ILUSTRÍSIMOS. Panoramă a ilustrației de carte pentru copii și tineret (prezentată la Târgul internațional de Carte pentru Copii de la Bolonia, 2005).
Participă constant în proiecte educative și conduce ateliere de ilustrație destinate atât copiilor, cât și publicului specializat.
Website-ul lui e plin de exemple și de lecții pentru ilustratori: http://gamonadas.blogspot.ro/

Mulțumim, Raluca Anghel, pentru traducere în limba spaniolă!

ES/ El Club de Ilustradores tuvo la ocasión de participar entre 3 y 6 febrero 2014 en el taller de Alberto Gamón, organizado con el apoyo del Instituto Cervantes de Bucarest. Hemos encontrado un artista excepcional y un pedagogo estupendo en la misma persona. Por sus preguntas, el arte de la ilustración se hace tangible, comprensible, asimilable. Del mismo modo, sus ilustraciones son metáforas, poesía o canciones cifrados en la geometría y los colores valorados. Atrapa los nubes y le recoge en las chimeneas.
Preparando el taller “Infancia. Investigacion de campo ilustrado” nos parecío relevante un dibujo de Alberto Gamón que se puede interpretar en varios sentidos. Se trata de un arbol lleno de personajes de cuentos de hadas, que nos inspiró en esto contexto la siguente interpretación: plantas, frutas, verduras esconden historias – solo hay que sentarse y escuchar. Dejamos caer frutas y pétalos sobre la hoja de dibujo, garabateandola, provocandonos contar: “Eramos una vez nosotros…”
Parece apropiado el texto de presentacion de Alberto Gamón publicado por el Instituto Cervantes con la occasion del taller en febrero:
Alberto Gamón (1974, Alcañiz, Teruel) – Desde 1995 se dedica a la ilustración en diferentes campos.
 Dentro de la ilustración publicitaria ha participado en campañas para diversas entidades, como los carteles para el “Día internacional del Libro Infantil” (Red de Bibliotecas del Ayuntamiento de Zaragoza) y una colección de postales para el Centro de Historia de Zaragoza. Colaboró en prensa durante 15 años, ilustrando artículos de opinión para El Periódico de Aragón (Grupo Z). Ha realizado el diseño de los tejuelos para Cubit, la primera biblioteca juvenil en España de la Fundación Bertelsmann.
En el ámbito infantil ha ilustrado varios libros, destacando “OPERACIÓN J” de Daniel Nesquens (Ed. Diálogo, Valencia 2003), con el que obtuvo una mención especial en el Certamen de Álbum Ilustrado Ciudad de Alicante 2001 y un Accésit en el Certamen del INJUVE (Instituto de la Juventud, 2003). Recientemente, junto á otros autores, se ha embarcado en un proyecto de autoedición: Ediciones sinPretensiones.
En los últimos años también ilustra cubiertas para libros de narrativa, colaborando con las editoriales Nórdica Libros y Contraseña.
Su trabajo ha sido seleccionado para diversas exposiciones, como ILUSTRÍSIMOS. Panorama de la ilustración infantil y juvenil en España (Feria internacional del Libro Infantil y Juvenil de Bolonia, 2005).
Realiza talleres de ilustración para niños y adultos, participando en varios proyectos educativos.
Su blog está lleno de ejemplos y de enseñanzas
: http://gamonadas.blogspot.ro/

Gracias, Raluca Anghel, por la traduccion!

Lasă un comentariu