Stela Lie

Stela Lie este autoarea desenului pe care atelierul ”Copilăria.Cercetare de teren ilustrata” îl propune ca o imagine reprezentativă, ca o ștampilă decorativă. în cazul atelierului desenul respectiv a ilustrat tema aleasă printr-o autoreflexivitate asupra ”profesiei”. Subiectul este chiar materia, unealta de creație: o floare.
Autoreflexivitatea caracterizeaza si alte lucrari ale artistului plastic, Stela Lie. Ea are o serie de desene în care prezintă instrumentul de creație: diferite cutii de acuarela. Imaginea ne invită la un joc al interpretarilor: pictând acuarela (subiectul) cu acuarela (material de lucru,instrument), încet-încet se consumă obiectul reprezentat iar realitatea se transformă în artă.
Pentru generația care a crescut în comunism aceste cutii de acuarele au o încărcătură sentimentală – tristețe sau de nostalgie – care nu pot fi privite doar ca un simplu material de lucru. Devin o emblemă a copilăriei.
Obiecte simple, banale – dar totuși obiecte cu suflet – sunt pictate, desenate, câteodată înbogățite cu colaj – ne fac lumea mai primitoare, ca „lumea” să se transforme in „acasă”.
Stela Lie și-a luat diploma de doctorat ȋn Arte Vizuale ȋn 2008 la Universitatea Națională de Arte din București. Predă grafică ȋn aceeași institutie și a fost profesoară pentru numerosi tineri artiști plastici care și-au ales ilustrația ca profesie. A avut expoziții ȋn Londra, Tel-Aviv, Pont Aven (Centrul Internațional de Artă Contemporană, Franța), Florida, Sacramento (USA) , Bremgarten (Elveția). Ȋn 2005 a luat Premiul UAP din Romȃnia pentru Grafică. Ȋn 1995 este rezidentă la Kuenstlerhaus Boswil, Elveția iar ȋn 2007 cȃștigȃ bursa ICR C. Brȃncuși la Cite Internationale des Arts, Paris.
Acest curriculum vitae este doar schematic – selectiv, cei interesați pot găsi mai multe detalii pe: http://unarte.org/respdf/Prof_grafica_StelaLie.pdf
Ȋn prezentarea artistului plastic Stela Lie ne-am rezumat numai la cȃteva puncte mai importante pentru că gestul ei cel mai relevant pentru noi este că ȋn 2006 a ȋnființat Clubul Ilustratoriilor – „un grup de artiști coagulat ȋn jurul unei preocupări comune: pasiunea pentru lucru cu imaginea, pentru construcția de narațiuni vizuale și pentru incursiunile ȋn zonele de contact ale textului cu imaginea” (prezentarea Clubului Ilustratorilor pe website).
Lucrările artistului plastic Stela Lie pot fi vizionate pe http://stelalie1.blogspot.co.at/

Un gând despre “Stela Lie

 1. Nu știu dacă e locul aici să spun din nou că e prea frumoasă prezentarea pe care mi-a făcut-o Zelmira- mulțumesc încă o dată. Koszonom szepen!
  Și eu am fost copil și chiar am crescut la țară (nu mergeam la bunici, ci acolo locuiam) și știu că ne jucam nu doar în natură, ci cu natura. Preferam păpușilor, păpușile pe care le făceam din trestie și păr de porumb, le pregăteam hrana din flori și frunze, scriam pe pereți cu boabe de ribizli, cu petale de trandafir, de lalele, de zambile. Nu știam să facem zemuri ca niște cerneluri, dar știam că se poate picta cu plantele. Cam lungă introducere (ține loc de scuze ca aș fi lucrat și eu, dar casa, familia, viața, timpul…).
  Mi-a plăcut mult toată ideea și le felicit pe participante și mai ales pe Zelmira care a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul înainte de a se coace porumbele:)
  E potrivit să expui în toamna plină de rod și acest atelier inedit, și sper să aveți succes cu expunerea!
  Uitându-mă la toate lucrările, mi se pare foarte bine când: 1. uiți că pigmentul este unul aparte și imaginea te fură prin calitățile ei, ca de-abia apoi, după un timp de contemplare, să primești ca „bonus” informația; Ia te uită, scrie că e zeamă de cireșe! și 2. îmi place că le-am recunoscut pe artiste, nu și-au schimbat stilul ci au folosit, exploatat calitățile specifice ale pigmenților, s-au lăsat inspirate, fermecate, purtate pe valuri de culoare dulce, acrișoară, parfumată…

  PS îmi cer scuze dacă am scris cu greșeli, nu am făcut o ciornă, am scris repede ce am simțit și gândit. Cred că și la pigmenții folosiți de artiste trebuie să fii rapid, sigur, pentru că revenirile dau un efect de fals, căutat, murdar chiar, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s