Szegedi Katalin

„Nu-mi pot imagina suprafețe mai frumoase, decȃt cele patinate de timp; felul ȋn materialul uitat afară, expus la schimbările anotimpurilor ȋncepe să lucreze. Nu pot rezista acestor suprafețe „frumos distruse” – le culeg de mulți ani gȃndind că vor fi bune la ceva …
Bunica mea a avut o măsuță foarte veche, un fel de „altar”, cât trăia ea , nu a lipsit buchet proaspăt de flori de pe ea.
Mai târziu am moștenit această măsuță șubredă. Avea tabla rotundă și stătea pe patru picioare fixate pe un piedestal. Stătea? Mai degrabă se legăna – îmi amintesc, a fost mȃncată de carii ȋncă din zilele ei de glorie.
Am iubit-o fidel pentru o vreme, dar când s-a prăbușit sub propria greutate, a trebuit să plece. Nu am avut inima să scap definitiv de ea , așa că am scos-o ȋn curte – și încet-ȋncet am uitat de ea.
Asta pȃnă cȃnd nu am ieșit să scotocesc în colțurile părăsite ale grădinii, în căutare de comori. Măsuța cu siguranță trebuia să se putrezească, dar din fericire am reușit să salvez o parte din ea.
Dacă nu mai e bună de măsuță, ilustrații pentru cărți de povești mai poate fi! Astfel s-au născut aceste imagini. „

Ilustrațiile ei sunt a treia dimensiune a textelor, ne oferă o lume palpabilă gândită până la ultimul detaliu. Poți să citești numai desenele și îți oferă o lume la fel de bogată ca și povestea scrisă. După cum spune Szegedi Katalin înr-un interviu, încearcă să adopte stilul scris al autorului cu instrumentele ei de ilustrator. Această atiudine necesită o mare elasticitae, o deschidere față de experimente, de tehnici noi. De aceea, colajul este o tehnică de bază în ilustrațiile ei, însă texturile, materialele, obiectele variază după tema, amosfera, ritmul textului. Aș numi-o ”ilustratoarea texturilor” – lucrările ei nu sunt numai ”arte vizuale” – obiectele din ei mi se par palpabile.

A absolvit Facultatea de Design Maghiar în 1989 iar în 1991 a luat diploma de masterat în domeniul design de carte. A avut ca maeștrii pe Pálfi György și Árendás József. La concursul național ”Carte frumoasă maghiară” a primit premii de trei ori, în 2001,2003,2005. Una dintre cărțile premiate este o carte scrisă de Petre Ispirescu: ”Zâna munțiilor”. În 2005 a fost numită ”Ilustratorul Anului” de IBBY-Ungaria.

a hegyek tund
Petre Ispirescu: Zâna munțiilor

A colaborat cu mai multe edituri din lume – Grecia, Coreea, iar în USA a primit premiul ”Cel mai bun design” pentu o carte concepută și ilustrată de ea. 2004-ben la concursul Scarpetta d’Oro din Italia a primit Mențiune specială. A lucrat ca scenograf în teatrul de păpuși Colibri. Cu o experiență mare de pedagog, implică foarte des publicul – copii și adulți – în lumea cărților sale. Despre ce crede Szegedi Katalin despre relația autorului cu ilustratorul, citez dintr-un interviu:

”Mă sperie de fiecare dată când trebuie să ilustrez munca unui autor în viață. Unele dintre ele cred că ilustratorul este creion lui, iar el va spune ce să deseneze acest creion special. Nu-mi place să lucrez așa. Cred că am o personalitate empatică și simt ce are nevoie textul respectiv. Dar de obicei mă bucur de încrederea autorului, astfel încât reacția lor a fost că am pictat visele lor, deși nu mi s-a dat nici o instrucțiune. Intotdeauna am respectat stilul în care a scris scriitorul și încerc să-l reflectez în desenele mele. Ai nevoie de o abordare diferită un text amuzant, contemporan, o poveste tradițională sau o poveste clasică.” (Interviu cu Szegedi Katalin de Lehotka Gabor, 2005).

Website-ul ilustratoarei Szegedi Katalin: http://szegedikatalin.blogspot.ro/
Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/pages/Katalin-Szegedi-Club/354168355541.

(HU)
“Nem tudok szebb felületeket elképzelni annál, mint ahogy a múló idő öregíti a tárgyakat, ahogyan az időjárásnak kitett, kint felejtett anyag elkezd dolgozni. Ezeknek a „szépre pusztult” felületeknek nem tudok ellenállni, ezért évek óta gyűjtögetem őket, hogy majd csak jó lesz valamire…
Volt a nagymamámnak egy nagyon öreg asztalkája, amit egyfajta „házioltárként” használt, és amíg élt, mindig volt friss virágcsokor rajta.
Később én megörököltem ezt a rozoga kisasztalt. A kör alakú asztallap egy talapzaton és négy lábon állt. Állt? Inkább dülöngélt, hiszen amióta az eszemet tudom, már fénykorában is megette a szú.
Egy darabig hűségesen szeretgettem, de amikor egyszer csak összeomlott a saját súlyától, mennie kellett. Még ekkor sem volt szívem teljesen megválni tőle, így hát kitettük az udvarra -, és szép lassan megfeledkeztünk róla.
Egészen addig, míg körbe nem jártam a kert elhagyatott zugait, kincseket keresve. Az asztalka immár végképp az enyészet martalékává vált, de szerencsére még időben sikerült megmenteni néhány részét.
Ha asztal már nem is, de mesekönyv-illusztráció még lehet belőle! Így készültek ezek a képek.”

Szegedi Katalin llusztrációi mélységet, teret hoznak létre a szöveg számára. Szinte tapinható az általa létrehozott világ. A képek olvashatóak és ugyanolyan gazdag világot tárnak elénk, akár a szöveg. Mint egy interjúban mondja, igyekszik az író stílusát visszaadni sajátos illuszrátor eszközeivel. Ez a látszatra egyszerű és nyilvánvaló hozzáállás nagy rugalmasságot igényel, nyitottságot a kísérletezésre, új technikák kipróbálására ösztönöz. Talán ezért is gyakori illusztrációiban a kollázs. A felhasznált anyagvilág viszont a szöveg témája, atmoszférája, ritmusa szerint változik. Szegedi Katalint nevezhetjük a textúrák illusztrátorának – mintha nem csak a látásnak dolgozna, hanem az érintésnek is.

1989-ben végezte a Magyar Iparműmészeti Főiskolát, 1991-ben pedig a Mesterképző Intézetben posztgraduális képzés keretében alkalmazott grafika-könyvtervezésből diplomázott. Mesterei Pálfi György és Árendás József. A ”Szép Magyar Könyv” versenyen háromszor nyert: 2001-ben, 2003-ban, 2005-ben. A díjazott könyvek között szerepel Petre Ispirescu ”A hegyek tündére” című könyve. 2005-ben a magyarországi IBBY-től elnyerte ”Az Év Illusztrátora” címet.
a hegyek tund
Petre ispirescu: A hegyek tündére

Több kiadóval is dolgozott a nagyvilágból – Görögország, Korea, Egyesült Államok. Az Egyesült Államokban ”Legjobb könyvtervezés és kivitelezés” díjat kapott egy általa tervezett és illusztrált könyvért. 2004-ben az olaszországi Scarpetta d’Oro nemzetközi illusztrációs pályázatán különdíjat kapott. A Kolibri bábszínházban díszlettervezőként dolgozott – változatos tárgy- és anyaghasználata az illusztrációkban itt gazdagodhatott-csiszolódhatott tökéletesre. Gazdag pedagógusi tapasztalattal rendelkezik, gyakran vonja be – felnőtt és gyermek – közönségét könyvei világába, műhelyek keretén belül. Az alább idézett interjúban Szegedi Katalin arról ír, hogyan látja az író és az illusztrátor viszonyát.

”…félek minden alkalommal, amikor ma élő szerző művét kell illusztrálnom. Némelyikük ugyanis azt gondolja, hogy a grafikus az ő ceruzája, és ő majd megmondja, hogy mit is rajzoljon ez a bizonyos ceruza. Én nem szeretek így dolgozni. Noha természetesen nagyon szeretnék megfelelni a szerző elképzeléseinek, de empatikus embernek tartom magam, és azt gondolom, rá tudok érezni arra, hogy mi kell az adott műhöz. Amennyiben élvezem a szerző bizalmát, úgy minden esetben az a reakció, hogy az „álmait” festettem meg, anélkül, hogy bármi konkrét instrukció elhangzott volna. Mindig tiszteletben tartom azt a stílust, amellyel az író a művét megírta, és ezt minden esetben igyekszem a rajzaimon is visszatükrözni. Hiszen természetesen egészen más megfogalmazást kíván egy vicces, mai modern mű, egy népmese vagy akár egy klasszikus történet.”(Lehotka Gabor – Szegedi Katalin, 2005)

Szegedi Katalin weboldala: http://szegedikatalin.blogspot.ro/
Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/Katalin-Szegedi-Club/354168355541

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s