La tablă/ A táblánál – de Szegedi Katalin

Tornasor copy

Știam că natura e plină de comori. Știam și că artiștii pot să facă minuni.
Ȋnsă când arta și natura se întâlnesc, se naște miracolul adevărat. Asta s-a întâmplat la inițiativa workshop-ului intitulat „Childhood. Illustrated Fieldwork”.
Provocarea workshopului a fost ca participanții să desenează ilustrații pe tema copilăriei, cu materiale provenite din plante.
Presupun că organizatorii m-au invitat la atelier ca „maestru” pentru că în munca mea mă identific cu această spiritualitate; folosesc adesea obiecte găsite în natură, și obiecte găsite care sunt consumate de trecerea timpului.

Ȋnsă ceea ce am văzut aici, a fost o mare surpriză pentru mine.
Pentru că noi, oamenii de azi „răsfățați”, primim totul gata făcut. În timpul creării trebuie să ne concentrăm doar pe imagine, dar nu mai depunem efort pentru a procura unelte si materiale. În zilele noastre nici nu ne gȃndim că pentru a crea nu sunt necesare exclusiv materialele scumpe achiziționate din magazine de specialitate. Atelierul m-a teleportat înapoi ȋn copilărie, ȋntr-o perioadă ȋn care condițiile au fost mult mai modeste, nu am avut nici creioane Faber-Castell nici pensule Talens.

Imaginile ne permit să aflăm amintiri, povești din copilăria artiștilor. Ne reamintesc cum a fost cȃnd eram copii și căutam comori pe malul rȃului ori ȋn pădure și am descoperit că din orice se poate crea ceva. Trebuie doar să te uiți ȋn jur pentru că natura ne oferă o mulțime de instrumente. Dar cu siguranță avem nevoie de ochi care văd aceste posibilități. Artiștii care s-au prezentat aici au demonstrat că pot picta și cu propriile lor degete, ori doar cu pensule fabricate din răchită, iar cu cărbunele găsită ȋn adȃncul sobei se poate desena excepțional. Și nu trebuie să utilizeze o acvarelă de marcă pentru că se găsesc atât de multe culori subtile ȋn coajă de ceapă, ȋn sfeclă, ȋn boabe de soc, ierburi, flori ori ȋn sucul de cireșe.

Este minunată această inițiativă. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a fi parte ȋn această călătorie în timp și mi s-a permis să văd secretele atelierului. Mă bucur că – deși doar virtual, dar – astfel am avut ocazia să cunosc cȃțiva artiști tineri foarte creativi și talentați.

Szegedi Katalin

(Imaginile sunt din cartea „Palko”, al carei scriitoare este aceeasi Szegedi Katalin)

Tornasor copy

Azt eddig is tudtam, hogy a természetben mennyi kincs rejlik. Azt is, hogy a művészek csodákra képesek.
Ám amikor művészet és természet találkozik, akkor születik meg az igazi csoda. Ez történt az Illustrated Childhood elnevezésű workshop kezdeményezésére. A feladat ugyanis az volt, hogy a résztvevők készítsenek illusztrációkat a gyermekkor témában, mégpedig kizárólag olyan alapanyagokból, melyek fellelhetőek a természetben.
Feltételezem, hogy a szervezők engem azért hívtak meg a workshop tiszteletbeli „mesterei” közé, mert a munkám során magam is azonosulok ezzel a szellemiséggel, hiszen gyakran használok olyan természetben talált tárgyakat, melyeket a múló idő megevett.
De amit itt láttam, az számomra is nagy meglepetés volt.
Mert „elkényeztetett” mai emberek lévén mi már mindent készen kapunk. Alkotás közben csak a képre kell koncentrálnunk, de arra már nem vesszük a fáradságot, hogy még a munkaeszközeinkért is magunk küzdjünk meg. Ma már bele sem gondolunk, hogy festényt létrehozni nem csak a Művészellátóban vásárolt méregdrága eszközökből lehet. A workshop alkotói visszarepítettek a gyerekkorba, egy olyan korba, amikor még sokkal szerényebbek voltak a körülmények, amikor még nem volt Talens ecsetünk és Faber-Castell ceruzánk.
A képeken keresztül megismerhetjük az egyes alkotók emlékeit, saját meséjét. Segítenek visszaemlékezni arra, hogy milyen volt, amikor kisgyerekként kincseket gyűjtögettünk a vízparton vagy az erdőben, és rájöttünk, hogy mindenből lehet valamit alkotni. Hiszen csak körül kell nézni, mert a természet rengeteg eszközt kínál nekünk. De ehhez bizony olyan szem kell, amely észreveszi ezeket a kínálkozó lehetőségeket. Az itt bemutatkozó alkotók megmutatták, hogy tudnak festeni a saját ujjukkal, vagy éppen fűzfavesszőből fabrikált egyszerű ecsettel, a tűzhely alján megmaradt szénnel pedig kiválóan lehet rajzolni. És hogy nem kell márkás akvarellkészletet használni, mert megannyi finom szín rejtőzik például a hagyma héjából, céklából, bodzából, teafűből, virágokból, vagy akár a meggy levéből nyert festékekben.
Nagyszerű ez a kezdeményezés. Köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehettem ennek az időutazásnak, és bepillanthattam a workshop kulisszatitkaiba. Örülök, hogy – bár csak virtuálisan, de – ezáltal megismerhettem néhány nagyon kreatív és tehetséges fiatal művészt.

Szegedi Katalin

(Az illusztrációk a „Palkó” című könyvből származnak, melynek írója ugyancsak Szegedi Katalin.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s