Stela Lie

Stela Lie este autoarea desenului pe care atelierul ”Copilăria.Cercetare de teren ilustrat” îl poartă ca imagine reprezentativă, ca o ștampilă decorativă. Desenul respectiv în cazul atelierului a ilustrat tema aleasă cu o autoreflexivitate asupra ”profesiei”: este desenată chiar materialul, unealta de creație: o floare.
cropped-stela-lie.jpg

Ne asumăm această citire a imaginii. Dar autoreflexivitatea nu e departe de Stela Lie. Ea are o serie de desene în care prezintă instrumentul de creație: diferite cutii de acvarele, deschise sau nu, dar folosite toate. Imaginea ne invită la un joc al gândirii: pictând acvarela (obiectul) cu acvarela (material de lucru,instrument), încet-încet se consumă obiectul reprezentat iar realitatea se transformă în artă.
Pentru generația care a crescut în comunism aceste cutii de acvarele au o încărcătură sentimentală – sentiment de tristețe sau de nostalgie – dar nu poate fi privit doar ca un simplu material de lucru. Devine o emblemă a copilăriei.
Obiecte simple, banale – dar totuși obiecte cu suflet – sunt pictate, desenate,câteodată înbogățite cu colaj – ne fac lumea mai primitoare, ca lumea să ne fie și acasă.
Stela Lie și-a luat diploma de doctorat ȋn Arte Vizuale ȋn 2008 la Universitatea Națională de Arte din București. Predă grafică ȋn aceeași institut și a fost profesoară la mulți tineri artiști plastici care și-au ales ilustrația ca profesie. A avut expoziții ȋn Londra, Tel-Aviv, Pont Aven (Centrul Internațional de Artă Contemporană, Franța), Florida, Sacramento (USA) , Bremgarten (Elveția). Ȋn 2005 a luat Premiul UAP din Romȃnia pentru Grafică. Ȋn 1995 este rezidentă la Kuenstlerhaus Boswil, Elveția iar ȋn 2007 cȃștigȃ bursa ICR C. Brȃncuși la Cite Internationale des Arts, Paris.
Acest curriculum vitae este doar schematic – selectiv, cei interesați pot găsi unul mult mai detaliat pe: http://unarte.org/respdf/Prof_grafica_StelaLie.pdf
Ȋn prezentarea artistului plastic Stela Lie ne-am rezumat numai la cȃteva puncte mai importante pentru că gestul ei celmai relevant pentru noi și cel mai important de menționat este că ȋn 2006 a ȋnființat Clubul Ilustratoriilor – „un grup de artiști coagulat ȋn jurul unei preocupări comune: pasiunea pentru lucrul cu imaginea, pentru construcția de narațiuni vizuale și pentru incursiunile ȋn zonele de contact ale textului cu imaginea” (prezentarea Clubului Ilustratorilor pe website).
Lucrările lui Stela Lie pot fi vizionate pe stelalie1.blogspot.com și stelalie2.blogspot.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s