Szegedi Katalin

Ilustrațiile ei sunt a treia dimensiune a textelor, ne oferă o lume palpabilă gândită până la ultimul detaliu. Poți să citești numai desenele și îți oferă o lume la fel de bogată ca și povestea scrisă. După cum spune Szegedi Katalin înr-un interviu, încearcă să adopte stilul scris al autorului cu instrumentele ei de ilustrator. Această atiudine necesită o mare elasticitae, o deschidere față de experimente, de tehnici noi. De aceea, colajul este o tehnică de bază în ilustrațiile ei, însă texturile, materialele, obiectele variază după tema, amosfera, ritmul textului. Aș numi-o ”ilustratoarea texturilor” – lucrările ei nu sunt numai ”arte vizuale” – obiectele din ei mi se par palpabile.

A absolvit Facultatea de Design Maghiar în 1989 iar în 1991 a luat diploma de masterat în domeniul design de carte. A avut ca maeștrii pe Pálfi György și Árendás József. La concursul național ”Carte frumoasă maghiară” a primit premii de trei ori, în 2001,2003,2005. Una dintre cărțile premiate este o carte scrisă de Petre Ispirescu: ”Zâna munțiilor”. În 2005 a fost numită ”Ilustratorul Anului” de IBBY-Ungaria.
A colaborat cu mai multe edituri din lume – Grecia, Coreea, iar în USA a primit premiul ”Cel mai bun design” pentu o carte concepută și ilustrată de ea. 2004-ben la concursul Scarpetta d’Oro din Italia a primit Mențiune specială. A lucrat ca scenograf în teatrul de păpuși Colibri. Cu o experiență mare de pedagog, implică foarte des publicul – copii și adulți – în lumea cărților sale. Despre ce crede szegedi Katalin despre relația autorului cu ilustratorul, citez dintr-un interviu:
”Mă sperie de fiecare dată când trebuie să ilustrez munca unui autor în viață. Unele dintre ele cred că ilustratorul este creion lui, iar el va spune ce să deseneze acest creion special. Nu-mi place să lucrez așa. Cred că am o personalitate empatică și simt ce are nevoie textul respectiv. Dar de obicei mă bucur de încrederea autorului, astfel încât reacția lor a fost că am pictat visele lor, deși nu mi s-a dat nici o instrucțiune. Intotdeauna am respectat stilul în care a scris scriitorul și încerc să-l reflectez în desenele mele. Ai nevoie de o abordare diferită un text amuzant, contemporan, o poveste tradițională sau o poveste clasică.” (Interviu cu Szegedi Katalin de Lehotka Gabor, 2005).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s